Sommerutstillingen 2019

Intervju med Eigil Nordstrøm og Inger Sannes Eigil Nordstrøm

Vi har invitert kunstnere som vi assosierer til det underlige ordet LYS. Et begrep og et ord som er ladet av betydning og som gir assosiasjoner i mange retninger: lys som sanseopplevelse, lys som håp, lys som tro…

Hovedutstiller i år er Eigil Nordstrøm. Han er fra Trondheim, født i 1991 og underviser på akademiet i London. Om lys sier han:

Lys er drivkraften som får meg til å male. Utgangspunktet for bildene kan være ganske ulike: minner fra naturopplevelser, abstrakte skisser, eller små arkitektoniske rom snekret i tre. Når lys slippes inn i et rom antar det en konkret form, beveger seg langsomt omkring og utforsker omgivelsene. Jeg interesserer meg spesielt for hvordan lys som fenomen kan oppfattes som noe fysisk, flytende og klebrig, som oljemalingen i et portrett av Rembrandt. Mine komposisjoner kommer til over tid, og ofte uten en tydelig plan fra begynnelsen. Ved å arbeide med frie prosesser der materialene får utfolde seg mer eller mindre uhindret, oppstår overflater og teksturer som gjenspeiler det mystiske og uforklarlige i naturen.

I forbindelse med sommerutstillingen på Gamle Ormelet har jeg arbeidet med en helt ny og eksperimentell serie malerier. Hvert bilde har tatt utgangspunkt i abstrakte prosesser. Maling kastes over lerretet, dras og skrapes med diverse verktøy, farger blandes og lys og skygge overlappes i lag på lag. Ved å tillate at tilfeldigheter og kaos får utfolde seg, bygges teksturer og overflater opp på en naturlig måte, heller enn gjennom «kunstnerlige» og mer tilgjorte penselstrøk. Over tid har disse overflatene begynt å gi lyset en konkret form: gjennom trekroner, speilet i vann, mellom sprekkene i rom og huler, og reflektert i snø og is.

Sammen med ham stiller også Inger Sannes fra Larvik ut skulpturer . Inger Sannes arbeider i ”marmorens Mekka”- Pietrasanta i Italia. Inger Sannes er tilknyttet Studio Sem, et skulpturverksted der mange store norske og internasjonale kunstnere som Damien Hirst, Helaine Blumenfeld, Knut Steen, Inger Sitter, Julia Vance, m.fl har hatt tilknytning. Carrarramarmoren er legendarisk og marmor er et lokkende materiale. Skinnende lys, transparent, børstet hvit, rosa, grå marmor–lyset i marmoren har fasinert kunstnere gjennom hele historien.

Sommerutstillingen viser også arbeider av Edyta Sobieraj, Anne Kristine Thorsby, Monika Verde, Erik Mælandsmo, Sverre Bjærtnes, Jochen Weise og Nils Forsmann. Vi viser akvareller, grafikk, objekter, collager og maleri fra 29.juni til 31 august.